Γιατί η επίθεση του Charlie Hebdo ενδέχεται να ήταν στημένη

0
1454
Γιατί η επίθεση του Charlie Hebdo ενδέχεται να ήταν στημένη – Nemesi

Η ένοπλη επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι την προηγούμενη βδομάδα, πρωταγωνιστεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης της Δύσης, με μεγαλύτερο ίσως ζήλο, απ’ότι θα έπρεπε.

Τα περισσότερα ΜΜΕ στέκονται στην έξαρση των εξτρεμιστικών μουσουλμανικών ομάδων, τουτέστιν της τρομοκρατίας, στην επίθεση στην ελευθερία του λόγου (λίγο επιλεκτικό δεν νομίζετε;) και στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στο κλίμα αλληλεγγύης (3,7 εκατομ. κόσμος στο Παρίσι και 40 ηγέτες μεγάλων χωρών πιασμένοι αγκαζέ).

Αν και γενικά οι θεωρίες συνομωσίας δε θα έπρεπε να επικροτούνται, ειδικά όταν στερούνται βασικών στοιχείων, αξίζει να τις εξετάσουμε σαν προβληματισμό και τροφή για σκέψη. Ας δούμε λοιπόν τα γεγονότα του Παρισιού από άλλη οπτική γωνία, χωρίς να απωλέσουμε τον αδιαμφισβήτητο σεβασμό ως προς τα θύματα της τραγωδίας.

Στοιχείο νούμερο ένα. Η επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo, ήταν επαγγελματική. Οι δράστες ήξεραν πότε θα παρευρίσκονται όλα τα ανώτατα στελέχη, που θα βρίσκονται ώστε να τα εκτελέσουν και πως να διαφύγουν. Κάτι που φυσικά δεν αποδεικνύει τίποτα παραπάνω, πέρα του ότι η επίθεση στηρίχθηκε σε συγκεκριμένο σχέδιο. Γιατί όμως οι δράστες να προχωρήσουν σε ομηρεία την επόμενη μέρα, ουσιαστικά “αυτοκτονώντας”, ενώ θα μπορούσαν να έχουν διαφύγει σχεδιάζοντας ενδεχομένως μια νέα επίθεση;

Στοιχείο νούμερο δύο. Η επίθεση θεωρήθηκε ως αντίποινο στα σκίτσα του περιοδικού που πολλές φορές έχουν σατιρίσει τον Μωάμεθ και τη μουσουλμανική θρησκεία (να υπενθυμίσουμε ότι το 2011 είχε γίνει απόπειρα βομβιστικής επίθεσης μετά τη δημοσίευση προκλητικών γελοιογραφιών με πρωταγωνιστή των Μωάμεθ). Το τελευταίο σκίτσο του περιοδικού πριν την επίθεση, το οποίο απεικόνιζε τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Al-Baghdadi, δημοσιεύτηκε μια ώρα πριν μπουν οι οπλισμένοι άντρες στο κτήριο. Επομένως, δύσκολο να αποτέλεσε αυτό την πηγή της επίθεσης, όπως επίσης δύσκολο αυτή να ήταν κάποιες γελοιογραφίες που δημοσιεύτηκαν 4 χρόνια πριν. Δηλαδή είναι πιο λογικό να τσαντίστηκαν οι μουσουλμάνοι από τη σάτιρα, παρά από τη συμμετοχή της Γαλλίας στους πολέμους της Ουάσιγκτον κατά των Μουσουλμάνων;

Στοιχείο νούμερο 3. Ο αστυνομικός ο οποίος καταγράφηκε σε βίντεο να εκτελείται από τους δράστες έξω από το κτήριο, δεν φαίνεται να αιμοραγεί παρόλο που πυροβολήθηκε πολλές φορές (και μια στο κεφάλι σύμφωνα με τα ΜΜΕ) με καλάζνικοφ. Στη συνέχεια μάλιστα, δημοσιογράφος αποκάλυψε άθελα του πως τοποθετήθηκε ψεύτικο αίμα για να δωθεί παραστατικότητα στο σημείο της “εκτέλεσης” του αστυνομικού.

Στοιχείο νούμερο 4. Και ίσως το πιο βασικό, η αιτία. Γιατί να μπει κάποιος ή κάποιοι στη διαδικασία να στήσουν ένα μακελειό σαν αυτό του Παρισιού; Οι λόγοι είναι όπως πάντα πολιτικοί και οικονομικοί. Βλέπετε, την επόμενη μέρα της επίθεσης, η γαλλική κυβέρνηση τοποθέτησε 10.000 στρατιώτες να περιφρουρούν την πόλη για τυχόν επικίνδυνους τζιχαντιστές (πηγή BBC). Όπως επίσης εγκρίθηκαν νομοσχέδια που αφορούν τις αντιτρομοκρατικές τακτικές και τον έλεγχο όσων ταξιδεύουν από και προς τη χώρα (πηγή Vice). Όλο το κλίμα γενικότερα, εμβολιάζει ένα αίσθημα φόβου για τους τρομοκράτες-τζιχαντιστές, ενώ παράλληλα διαχωρίζει την καλή χριστιανική Δύση από την κακή μουσουλμανική Ανατολή.

Αποκαλύφθηκε επίσης, πως οι αναγνωρισμένοι δράστες του εγκλήματος, ενεργούσαν ως όργανα της Αλ Κάιντα από την Υεμένη. Η Υεμένη είναι μια περιοχή πλούσια σε (μαντέψτε τι) πετρέλαιο, και τελευταία γίνονται εικασίες για αμερικανική παρέμβαση. Φυσικά κάτι τέτοιο δε θα ήταν ορθολογικό, αν δεν είχε προηγηθεί πρώτα μια σημαντική, εξωφρενική, καταδικαστέα τρομοκρατική επίθεση (βλέπε Δίδυμους Πύργους και Αφγανιστάν).
Όλα αυτά φυσικά δεν είναι παρά εικασίες και συνομωσιολογίες (προς το παρών), αλλά σίγουρα αξίζουν τον προβληματισμό μας για τη φύση των συμβάντων και το πολιτικό παρασκήνιο που αδιαμφισβήτητα εμπλέκεται σε αυτά.

Υ.Γ.1: Το περιοδικό Charlie Hebdo αγοράστηκε πρόσφατα από επιχειρηματία,απόγονο της οικογένειας Rothchild. Ναι της γνωστής οικογένειας τραπεζιτών Rothschild. Και από μερικές χιλιάδες έντυπα, αναμένεται να πουλήσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μετά την επίθεση.

Υ.Γ. 2: Αλήθεια, πόσο υποκριτική ήταν η παρουσία των 40 ηγετών στο Παρίσι ως ένδειξη συμπαράστασης για τα θύματα του Charlie Hebdo; Ηγέτες οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα στιγματίσει την ελευθερία της έκφρασης σκοτώνοντας και φυλακίζοντας δημοσιογράφους (πρόεδροι Ιορδανίας, Τουρκίας, Ισραήλ, Αίγυπτου μεταξύ άλλων), να διαδηλώνουν υπέρ της.