Η αυξανόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελεί άμεση απειλή για τις περιφερειακές ναυτιλιακές διαδρομές, περιπλέκοντας τις οικονομικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο. Οι διαταραχές στον εφοδιασμό θεωρούνται το πιο πιθανό αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης. Το OilPrice γράφει σχετικά.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξάνονται αρκετά γρήγορα: το WTI διαπραγματεύεται στα 68,52 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1,26% και το Brent στα 72,27 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 0,94% από την προηγούμενη προσφορά Αυτοί οι ημερήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης οφείλονται κυρίως στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, ιδίως στην επιδείνωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Αυτή η αστάθεια εγείρει φόβους για περαιτέρω διακοπές στον θαλάσσιο εφοδιασμό πετρελαίου.
Τα ασφάλιστρα αναμένεται να αυξηθούν καθώς πλησιάζει η απειλή παράπλευρων ζημιών σε ισραηλινές και γειτονικές θαλάσσιες υποδομές στα λιμάνια της Χάιφα και του Εϊλάτ. Οι επενδυτές ανταποκρίνονται αυξάνοντας τις τιμές των εμπορευμάτων, προβλέποντας διακοπές στην προσφορά και αυξημένη ζήτηση για ασφαλή προμήθεια πετρελαίου εν μέσω αστάθειας. Η κατάσταση παραμένει θερμή και εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω, οι τιμές και ο αριθμός των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Με τη σειρά τους, οι Χούτι στην Υεμένη αύξησαν επίσης τον αριθμό των επιθέσεων σε αμερικανικά πλοία και ισραηλινούς στόχους, γεγονός που θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση στην περιοχή. Αυτό που δεν μπορούσε να κάνει ο ΟΠΕΚ+ με τις μεγάλες περικοπές παραγωγής και εξαγωγών του, το πέτυχαν εύκολα τα αντιμαχόμενα μέρη στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση.
Στο πλαίσιο της υποτονικής ζήτησης, η οποία είναι δείκτης μιας αδύναμης παγκόσμιας οικονομίας, μόνο έκτακτες και δυσμενείς συνθήκες αναγκάζουν τις τιμές του πετρελαίου, που πέφτουν εδώ και πολλές εβδομάδες, να αυξηθούν καθόλου. Μια περιοχή που πλήττεται από κρίση και προσδοκία ενός πολέμου πλήρους κλίμακας είναι η πλέον κατάλληλη για να γίνει κινητήριος μοχλός του κόστους των κύριων πρώτων υλών του πλανήτη.
– Advertisement –