Δολοφονία Κένεντι: Βίζα για Ρωσία, Κούβα έψαχνε ο εκτελεστής του

Εσωτερικά σημειώματα, τηλεγραφήματα και απόρρητα αρχεία περιλαμβάνονται στα 1.500 διαβαθμισμένα έγγραφα που δημοσίευσαν τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ σχετικά με τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, έπειτα από δέσμευση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν. Τα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν είναι μέρος των 10.000 αρχείων που πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα το νωρίτερο ως τον Δεκέμβριο του 2022.

Ιστορικοί και ερευνητές δεν θεωρούν πως το υλικό περιέχει συγκλονιστικές αποκαλύψεις που θα αλλάξουν τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα για τα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία του Τζ. Φ. Κένεντι στο Ντάλας του Τέξας, στις 22 Νοεμβρίου του 1963, από τον Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ. Ωστόσο, οι θεωρίες συνωμοσίας παραμένουν ζωντανές σχεδόν έξι δεκαετίες μετά τη δολοφονία που «πάγωσε» τις ΗΠΑ και αρκετοί θεωρούν πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει φωτίσει πλήρως την υπόθεση.

 Αυστηρός έλεγχος

Αλλωστε τα αρχεία που δίνονται στη δημοσιότητα περνούν από αυστηρό έλεγχο ασφαλείας και δεν αναρτώνται όσα κρίνεται ότι πρέπει να παραμείνουν απόρρητα.

Μεταξύ άλλων, τηλεγράφημα της CIA περιγράφει πώς ο Οσβαλντ τηλεφώνησε στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ενωσης ενώ βρισκόταν στην Πόλη του Μεξικού και ζητούσε την έκδοση βίζας για να επισκεφθεί την ΕΣΣΔ. Επιπλέον, βρέθηκε και στην κουβανική πρεσβεία για να λάβει βίζα να επισκεφτεί την Κούβα. Στις 3 Οκτωβρίου, περισσότερο από έναν μήνα πριν από τη δολοφονία, επέστρεψε στις ΗΠΑ περνώντας από τα σύνορα του Τέξας.

Σε άλλο υπόμνημα, μία ημέρα μετά τη δολοφονία (23/11/63), αναφέρεται τηλεφώνημα που υπεκλάπη από την Πόλη του Μεξικού, σύμφωνα με το οποίο ο Οσβαλντ επικοινώνησε με αξιωματικό της KGB ενόσω βρισκόταν στη σοβιετική πρεσβεία.

Επίσης, οι μεξικανικές Αρχές, μετά τη δολοφονία, συνέλαβαν έναν Μεξικανό υπάλληλο της κουβανικής πρεσβείας στον οποίο είχε μιλήσει ο Οσβαλντ, και σύμφωνα με τα έγγραφα είχε δηλώσει πως ο Οσβαλντ ήταν «κομμουνιστής και θαυμαστής του Κάστρο».

Σχέδιο δολοφονίας Κάστρο

Επιπλέον, έγγραφο της CIA με την ένδειξη «Secret Eyes Only» εντοπίζει σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης για τη δολοφονία του Κουβανού ηγέτη εκείνη την εποχή, Φιντέλ Κάστρο, συμπεριλαμβανομένης μιας συνωμοσίας του 1960 «που περιλάμβανε τη χρήση του εγκληματικού υπόκοσμου με επαφές μέσα στην Κούβα».

Οπως αναφέρει η «Daily Mail», υπάρχουν επίσης υπομνήματα που περιγράφουν λεπτομερείς συνεντεύξεις της CIA με κομμουνιστές ακτιβιστές στο Μεξικό, με τους οποίους είχε συναντηθεί ο Οσβαλντ, και λεπτομέρειες για το πώς προσπάθησε να παραιτηθεί από την αμερικανική υπηκοότητα για να γίνει Ρώσος τέσσερα χρόνια πριν από τη δολοφονία.

Σταδιακά η δημοσίευση

Η επιτροπή για τη δολοφονία του JFK, γνωστή ως Επιτροπή Ουόρεν, από το όνομα του προέδρου της Ερλ Ουόρεν, τότε προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, είχε καταλήξει το 1964 ότι ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, ένας πρώην κομάντο του Πολεμικού Ναυτικού που είχε ζήσει στη Σοβιετική Ενωση, είχε ενεργήσει μόνος στη δολοφονία του προέδρου Κένεντι. Ομως, από τη δημοσίευσή τους, τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης δημιούργησαν αντιπαραθέσεις, με το έργο της επιτροπής να επικρίνεται σε μετέπειτα μελέτες. Μια επιτροπή του Κογκρέσου είχε, στη συνέχεια, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο JFK είχε «πιθανόν δολοφονηθεί ως συνέπεια μιας συνωμοσίας».

Οι φάκελοι συλλέχθηκαν από την επιτροπή που ιδρύθηκε από το Κογκρέσο το 1992. Η έρευνά τους ολοκληρώθηκε το 1997 και εξέδωσαν την έκθεση, αλλά χιλιάδες έγγραφα παρέμειναν στα χέρια της αμερικανικής κυβέρνησης. Μπλοκάροντας την κυκλοφορία εκατοντάδων εγγράφων το 2017 λόγω ανησυχιών του FBI και της CIA, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «δυνητικά μη αναστρέψιμη βλάβη», αλλά ακόμα κι έτσι, περίπου 2.800 άλλα έγγραφα κυκλοφόρησαν εκείνη την περίοδο.

Ψηφιοποίηση

Ο Λευκός Οίκος έχει ζητήσει από την Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων να ψηφιοποιήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα 250.000 έγγραφα που έχουν δοθεί έως τώρα στη δημοσιότητα (υπολογίζεται ότι αποτελούν περίπου το 90% του σχετικού φακέλου), έτσι ώστε κάθε ερευνητής ή απλός πολίτης να έχει πρόσβαση στο υλικό. «Επειδή η κυβέρνηση χρειάστηκε τόσο πολύ χρόνο για να βγάλει αυτούς τους φακέλους, ό,τι κι αν βγει, κανείς δεν πρόκειται να πιστέψει ότι αυτό είναι», είπε ένας αξιωματούχος στο CNN λίγο πριν από την κυκλοφορία των αρχείων.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 

– 10.000 έγγραφα πρόκειται να δημοσιευτούν ως το τέλος του 2022.

– 250.000 αρχεία έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα των Εθνικών Αρχείων.

– 1997, το έτος κατά το οποίο ολοκληρώθηκε η έρευνα της Επιτροπής Ουόρεν.

– 4 χρόνια πριν, το 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ μπλόκαρε τον αποχαρακτηρισμό αρχείων, επικαλούμενος αντιρρήσεις της CIA και του FBI.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολιτική Απορρήτου & Cookies