ΚΑΙ ΝΕΚΡΟ ΣΕ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ;

Επιστολή του Πάνου Χατζηγεωργιάδη Μουσικοσυνθέτη, Λογοτέχνη και Δημοσιογράφου

Εφόσον καμιά εφημερίδα της δημοκρατίας μας (παρά το γεγονός πως αρθρογραφούσα χρόνια σε εφημερίδες) δεν θέλησε να δημοσιεύσει το συγκεκριμένο κείμενο (ως τα τώρα ουδείς με ειδοποίησε) με τον καυστικό τίτλο του υποφαινόμενου, το δημοσιοποιώ εγώ σήμερα μόνον για έναν λόγο. Γιατι οι πιο καυτές θέσεις της κόλασης, είναι κρατημένες για όσους δεν πήραν θέση στον καιρό της ευθύνης όπως έγραφε και ο Δάντης της Αναγέννησης.
ΚΑΙ ΝΕΚΡΟ ΣΕ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ;
Είναι η αλήθεια πως αποφεύγω τις δημόσιες πλέον τοποθετήσεις μιάς και ιδιωτεύω. Όμως εν προκειμένω ακολουθώντας την ρήση του Μακρυγιάννη, “εγώ θα μιλήσω και οτι θέλουν ας μου κάμουν”, επί τη θλιβερά αφορμή της εκδημίας του τ. Βασιλέως Κωνσταντίνου, αναγκάζομαι να τοποθετηθώ δημοσίως. Με εξέπληξε με την πλέον αλγεινή εντύπωση, η εμπάθεια απο την στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατος του τ. Βασιλέα.
Εμπάθεια όλων όσων σε λίγο καιρό θα διεκδικήσουν την ψήφο του “κυρίαρχου λαού” και την κουτάλα της εξουσίας, ενάντια σε έναν άνθρωπο ο οποίος απο την έμφυτη ευγένεια που τον διέκρινε αλλά και επικτήτως απο το περιβάλλον όπου ανδρώθηκε, δεν παρενέβει ποτέ στα πολιτικά πράγματα του τόπου απο μεταπολιτεύσεως και εντεύθεν.
Διατήρησε πάντοτε μία στάση ουδέτερη, παρά το γεγονός πως και “πολιτικό ρεύμα” διέθετε ανά πάσα στιγμή αλλά και ανθρώπους που θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν ιδεολογικο πόλο που να διεκδικήσει πράγματα στην πολιτική ζωή με εξαιρετικά σοβαρές προοπτικές. Αυτή η στάση του εκλιπόντος τ. Βασιλέως Κωνσταντίνου, σε αντίθεση με τον τρόπο που τον αντιμετώπισε το “δημοκρατικό τόξο”, τόσο εν ζωή όσο και ως τεθνεότα, θεωρώ πως τον ανέβασε ακόμη περισσότερο στα μάτια του λαού και των πολιτών.
Διότι ηγέτης κρίνεσαι οχι μόνον με την παρουσία σου αλλά και με την ηθελημένη σου απουσία προκειμένου να μην φέρεις σε δύσκολη θέση κανέναν. Το γεγονός δέ, πως ο εκλιπών αν και άνθρωπος ο οποίος υπηρέτησε την ανώτατη θέση εξουσίας σε αυτόν τον τόπο, δεν διέθετε καν διαβατήριο την στιγμή που ο κάθε ξένος διαθέτει με την μεγαλύτερη ευκολία, διαβατήριο και πολιτικά δικαιώματα, καταδυκνείει την αναίτια εμπάθεια (και τον φόβο ίσως) προς κάποιον ο οποίος είτε το θέλουν είτε οχι αποτέλεσε παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων κάποτε και κομμάτι της ιστορίας της χώρας όπως και όλη η Βασιλική οικογένεια η οποία σαφώς και δίχως καμιά αμφισβήτηση προσέφερε πολλά στον τόπο.
Σε ποιούς κυρίες και κύριοι, έχει δωθεί το δικαίωμα απάλειψης της ιστορίας σε αυτόν τον τόπο και τροποποίησης της γνώσης της για την κοινωνία και τους πολλούς ; γιατι δεν αξιοποιείται επιτέλους με βάση τα νέα δεδομένα της δημοκρατίας το κτήμα Τατοίου ;
Αν κάποιος δεί τον χώρο των τάφων των τ. Βασιλέων στο κτήμα Τατοίου, θα διασθανθεί σφόδρα να τον συνεπαίρνει η αποφορά απο το μίσος για ένα κομμάτι της ιστορίας μας.
Σε επαρχιακό νεκροταφείο του μικρότερου χωριού, οι τάφοι θα βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση. Γιατι αυτή η έχθρα η αναίτια προς το παρελθόν μας, παρελθόν με τις θετικές και τις αρνητικές του στιγμές ; Ως εκ τούτου αποτελεί ένα ακόμη λάθος η απαξιωτική συμπεριφορά για κάτι που έχει περάσει προ πολλού και ανεπιστρεπτί κατά τις διαβεβαιώσεις των ιθυνόντων που με πληρεξούσιο του Ελληνικού λαού, βρίσκονται στις θέσεις που βρίσκονται και δεν προβαίνουν σε κατάχρηση εξουσίας ενίοτε αποφασίζοντας και διατάζοντας με “¨δημοκρατικούς” όρους. Ο λαός μας έχει δικαίωμα στην μνήμη, στην κρίση και την σύγκριση και κανείς με σπασμωδικές κινήσεις δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το τι πρέπει να θυμόμαστε ως λαός και τι οχι. Έναν μόνον θυμάμαι απο την ιστορία αυτού του τόπου που και νεκρό τον φοβήθηκαν, τον Κίμωνα τον Αθηναίο Στρατηγό και πολιτικό (Κίμων ο Μιλτιάδου, 510 Π.Χ. – 450 Π.Χ.).
Ίσως η ιστορία μας, η ιστορία του μέλλοντος αιώνος και ο ιστορικός του μέλλοντος, κάποτε γράψει και για ένα δεύτερο όνομα όταν τα πολιτικά πάθη σωπάσουν και όλοι μας είμαστε πλέον απο την άλλη πλεύρα…. Παρά ταύτα, ουδείς δεν δικαιούται να απαλείψει έστω και το παραμικρό απο την ιστορία αυτού του πολύπαθου τόπου μας που ανήκει σε όλους. Καλόν Παράδεισο, κουράγιο στους οικείους του εκλιπόντος τ Βασιλέως Κωνσταντίνου καθώς και τα ειλικρινέστερα των συλλυπητηρίων.
Με τιμή διατελώ Πάνος Χατζηγεωργιάδης Μουσικοσυνθέτης, Λογοτέχνης και Δημοσιογράφος