Ομάδα 300 ειδικών και ειδικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία έχουν αναλάβει να εξετάσουν το αυξανόμενο πρόβλημα της «θαλάσσιας βλέννας» στη Θάλασσα του Μαρμαρά, με σκοπό την επίλυσή του, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης, Μουράτ Κουρούμ.
«Η ομάδα εξετάζει περίπου 91 σημεία στη Θάλασσα του Μαρμαρά, και εξετάζουμε δείγματα που ελήφθησαν από τη θάλασσα στα εργαστήριά μας» τόνισε, μέσω Twitter, o υπουργός.
Επίσης, όπως πρόσθεσε, θα άρχιζε στις 4 Ιουνίου ένα εργαστήριο σχετικά με το ζήτημα και θα ανακοινωνόταν στις 6 του μήνα ένα σχέδιο για να σωθεί η Θάλασσα του Μαρμαρά.
Το φαινόμενο, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, προκύπτει όταν το φυτοπλαγκτόν εξαπλώνεται υπερβολικά. Πρόκειται για ένα παχύ στρώμα γλίτσας το οποίο σχηματίζεται στην επιφάνεια του νερού, και αποτελεί σημαντική απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Ο υπουργός παρουσίασε τρεις λόγους για τον σχηματισμό της θαλάσσιας βλέννας στην ανάρτησή του στο Twitter: Την αύξηση των θερμοκρασιών του νερού λόγω της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, τη σταθερότητα του νερού και τη μόλυνση.
Ο Κουρούμ τόνισε πως για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων ώστε να βρεθεί λύση.
Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της η EMARCEB (Ένωση Δήμων Αιγαίου και Μαρμαρά), που αποτελείται από 42 δήμους που βρέχονται από το Αιγαίο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά, προειδοποίησε για την αυξανόμενη απειλή της θαλάσσιας βλέννας, ζητώντας στενότερη παρακολούθηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.