Υγεία: Βρογχίτιδα – Φυσικές θεραπείες που ανακουφίζουν…(6:10 – Α’ πρωϊνή Ζώνη 6:00-6:30)

Οι περισσότερες περιπτώσεις βρογχίτιδας προκαλούνται από ιούς.

άν έχετε βρογχίτιδα, πρέπει να είστε οπλισμένοι με υπομονή, καθώς ο βήχας μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ιογενή λοίμωξη, τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να επιταχύνετε τη διαδικασία ανάρρωσης.

Υπάρχουν ωστόσο αρκετές φυσικές λύσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι για να νιώσετε καλύτερα.

Δείτε κάποιες από τις συμβουλές των ειδικών για τη θεραπεία της βρογχίτιδας.

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

  • Αποχρεμπτικά που βοηθούν στην αραίωση της βλέννας. Τα φάρμακα αυτά προκαλούν την ανάγκη να βήξετε περισσότερο, γι’ αυτό είναι καλύτερο να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Κατασταλτικά για να ηρεμήσετε το αντανακλαστικό του βήχα σας. Αυτά είναι καλύτερα να λαμβάνονται το βράδυ, όταν ο ασταμάτητος βήχας εμποδίζει τον ύπνο.

Υγρά

Η βρογχίτιδα γεμίζει τους αεραγωγούς σας με βλέννα. Όταν είστε άρρωστοι, η βλέννα γίνεται παχύρρευστη και κολλώδης, γεγονός που δυσκολεύει την αναπνοή όταν βρίσκεται στο λαιμό σας.

Η κατανάλωση άφθονων υγρών μπορεί να βοηθήσει στην αραίωση της βλέννας και τη διευκόλυνση του βήχα.

Το νερό, τα αφεψήματα βοτάνων με κουρκουμά, κανέλα και τζίντζερ και οι ζωμοί, είναι σημαντικοί για την καλή ενυδάτωση του οργανισμού.

Υγρασία

Ένας υγραντήρας θα αυξήσει τα επίπεδα υγρασίας στο χώρο και θα συμβάλλει στην αραίωση της βλέννας, ώστε να την αποβάλετε πιο εύκολα.

Η παραμονή στο ντους κάτω από τρεχούμενο ζεστό νερό, μπορεί επίσης να σάς βοηθήσει να καθαρίσετε τους αεραγωγούς σας.

Ρινικά σπρέι

Παρόλο που η βρογχίτιδα αφορά περισσότερο το στήθος, η ρινική συμφόρηση και η καταρροή είναι συνοδά συμπτώματα της κατάστασης. Τα αλατούχα ρινικά σπρέι μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της βλέννας από τα ιγμόρεια σας, ώστε να διευκολυνθεί λίγο η αναπνοή σας.

Ένα βασικό αλατούχο ρινικό σπρέι μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά. Τα αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι, από την άλλη, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερες από τρεις ή τέσσερις ημέρες στη σειρά για να αποφύγετε τη δημιουργία αντίστασης σε αυτά.

Μέλι

Μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο, γεγονός που εξηγεί γιατί η προσθήκη αυτού του φυσικού γλυκαντικού στο τσάι αποτελεί μια κλασική θεραπεία για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γενικής αδιαθεσίας.

Σταγόνες για το βήχα

Οι φαρμακευτικές σταγόνες για το βήχα περιέχουν συχνά μενθόλη, μια οργανική ένωση που λειτουργεί ανοίγοντας τους αεραγωγούς και μειώνοντας το βήχα και τη συμφόρηση.

Αλατόνερο

Οι γαργάρες με αλατόνερο μπορούν να καταπραΰνουν και να ενυδατώσουν τον ερεθισμένο από τον βήχα λαιμό.

Αιθέρια έλαια

Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της βρογχίτιδας, κάποιοι άνθρωποι ανακουφίζονται όταν εισπνέουν ατμούς με έλαιο ευκαλύπτου ή μέντας (το οποίο έχει μενθόλη).

Τι να αποφύγετε όταν έχετε βρογχίτιδα

Η βρογχίτιδα προκαλεί φλεγμονή και ερεθισμό στους πνεύμονες, συνεπώς πρέπει να αποφεύγετε παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν τον ερεθισμό.

Τέτοιοι είναι:

Κάπνισμα

Βλάπτει έτσι κι αλλιώς τους πνεύμονες, αλλά ειδικά όταν έχετε βρογχίτιδα, επιβραδύνει την ανάρρωση. Το ίδιο ισχύει και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Τζάκι

Το ξύλο απελευθερώνει εκατομμύρια μικροσκοπικά σωματίδια καθώς καίγεται. Η εισπνοή τους ενώ κάθεστε κοντά στη φωτιά, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της βρογχίτιδας.

Σκόνη

Η εισπνοή σκόνης και άλλων αλλεργιογόνων, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους πνεύμονές σας. Αν είστε ευαίσθητοι στα αλλεργιογόνα, φοράτε μάσκα όταν καθαρίζετε.

Ρύπανση

Δώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις για ρύπους που μολύνουν την ατμόσφαιρα. Η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να ερεθίσει τους αεραγωγούς και να επιδεινώσει καταστάσεις που σχετίζονται με την αναπνοή, όπως η βρογχίτιδα. Οι υπαίθριες δραστηριότητες θα πρέπει να περιορίζονται τις ημέρες με υψηλή ρύπανση.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Τα συμπτώματα της βρογχίτιδας μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες καθώς ο ιός κάνει τον κύκλο του. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, θα πρέπει να αισθάνεστε καλύτερα.

Επικοινωνήστε με γιατρό εάν:

  • Έχετε συμπτώματα κρυολογήματος που δεν υποχωρούν εντός 3-5 ημερών.
  • Ο βήχας επιμένει πέραν των δύο εβδομάδων παρά τη λήψη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή γίνεται επώδυνος και προκαλεί φλέματα με αίμα.
  • Έχετε πυρετό που διαρκεί περισσότερο από πέντε ημέρες ή ανεβαίνει πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου.
  • Έχετε συριγμό ή δύσπνοια.

Πηγή: Cleveland Clinic

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολιτική Απορρήτου & Cookies